Menu
 
  >Home
>Nieuws
>Persian Orange
>Allis-Chalmers
>De Modellen
>Model A
>Model B
>Model CA
>D 14
>D 272
>ED 40
>Model E
>FD - Serie
>Model G
>H3 - HD3
>HD 5
>D 270
>HD 7
>K rups
>Model WD
>Model U
WM rups
>Model WF
>Model WC
>Allis-Chalmers 7580
>WD45
>Serienummers
>Import naar Holland
>Geregistreerde Bezitters
>Tractor Registreren
>Het A.C.-verhaal van...
>Vraagbaak
>Advertenties
>Contact informatie
>Site Map
 
     
 
 
 
Zoeken
 
   
     
 

Allis-Chalmers model "WM" (aantal geimporteerd 52)


De rupstractor vindt in de akkerbouw steeds grooter toepassing. De lagere gronddruk, de grootere trekkracht ook bij slechte bodemgesteldheid, zij zijn factoren, welke de rupstractor vooral voor de bedrijven van behoorlijke omvang een groote voorsprong geven op de wieltractor. Maar wil men zijn kosten daadwerkelijk verlagen en bij slecht weer het werk beter in de hand kunnen houden, dan dient bij aanschaffing nauwkeurig te worden toegezien, dat men inderdaad de voor de landbouw meest geschikte rupstractor aanschaft, wat wil zeggen, dat men een tractor dient te kiezen met laag eigen gewicht bij grootere trekkracht, grootere betrouwbaarheid en lage onderhoudskosten.

De Allis-Chalmers rupstractor, model "WM" is ook in Nederland snel populair geworden, omdat tallooze malen werd vastgesteld, dat deze tractor in minder tijd meer werk doet dan vele andere fabrikaten van praktisch gelijk gewicht. De zuinige motor, de gunstige versnellingsindeeling, doeltreffende bouw van het geheel, zij zijn enkele van vele factoren, welke het model "WM" een voorsprong gaf op andere fabrikaten.

De loopwielen en geleide wielen waren geen bronzen bussen, maar conische Timken rollagers. Behalve de mindere slijtage en het mindere krachtverlies, geeft deze constructie het voordeel, dat men de rupsrollen slechts éénmaal in de maand smeert ipv éénmaal per dag. Bedenk welk een besparing aan kostbare tijd en smeervet deze constructie geeft.

Je hebt twee verschillende typen M rupsen. De M en de WM. De WM staat voor breed (wide) rups. Voor zo ver bekend, zijn er enkele M rupsen naar Nederland geimporteerd en verder alleen maar WM rupsen.

Tijdens ontginnings werkzaamheden van de Wieringermeer en de NOP (Noordoostpolder) werden veel WM rupsen in gezet.

 

Voordelen "WM" rups:

* kracht aan trekhaak en riemschijf

* zijn laag gewicht

 

Standaard Model M

 

Hier zie je twee medewerkers van Louis Reyners op de tentoonstelling "de weg" op het 'Houtrust' terrein in den Haag in 1938. Op de WM-rups, adjunct directeur R.W. Frese, daarnaast procuratiehouder H.B. Corbiere. Op de achtergrond een type S.O. rups die voor de wegenbouw was bestemd.

 

De WM-rups in bedrijf:

(1942) Vader en zoon Krijgsman te Zevenhuizen (ZH) aan het ploegen

Rietmaaien in de NOP (Noord Oost Polder) 1946

Tarwe oogst met de M voor een AC model "60" All-crop combine in de Wieringermeer 1937 (Directie van de Wieringermeer)

Machinaal trekken van Vlas in de Wieringermeer (1938) (directie van de Wieringermeer). De twee trekkers zijn hier voorzien van rupsmoordenaars (houtenblokken, om het draagvlak te vergroten/minder weg te zakken)



M rups van Dhr. J.Jonk uit de Beemster. Hier drijft de M rups een dorsmachine aan op een perseel aan de Jisperweg.

 

Oordelen uit de praktijk

Op heb bedrijf van de Heer P.Rispens te Nieuwe Ruigezandsterpolder (Groningen) vervangt de "WM" op zavelgrond 12 paarden en wordt met een 4 schaarploeg 25 cm diep geploegd op de 3de versnelling.

Een oordeel uit Abbenbroek (Zuid-Holland) is dat van de Heer P.v.Marion: Met deze kan ik melden, dat ik de Allis-Chalmers tractor nu 2600 a 2700 uur gebruikt heb tot mijn grootste tevredenheid. Het brandstofgebruik is 5 a 6 liter per uur en bij heel zwaar werk wel iets hooger, maar 7 liter per uur heeft hij nog nooit gebruikt.

De Heer Betlem te Broekermeer (Noord-Holland): De Allis-Chalmers was voor mijn collega en mij een uitkomst, daar wij grond hadden te bewerken, waar nog geen paard op lopen kon, al was het ook op borden, doch geringe druk van deze tractor waren wij in staat de grond hiermede goed te bewerken. Ook de bestuurbaarheid en de bediening is heel gemakkelijk'wanneer men een handige jongen heeft met weinig animo voor een tractor, dan kan die de Allis-Chalmers heel goed bedienen.

De Heer Aanoudse te Anna Jacobapolder (Zeeland) deelde mede: Mijn "WM" trekt voor 8 en vervangt 5 paarden. In de zware klei trekt hij een tweeschaarwendploeg op 30cm diepte.

De Heer G.Groenveld te Zevenhuizen (Zuidholland) zegt: Ik had vier jaar met een goede wieltractor gewerkt, maar door de enorme krachtontwikkeling van de AC-rups, komt het brandstofverbruik 25% voordeliger uit. Verder is mij gebleken, dat olieverdunning in het carter absoluut niet voorkomt. De besturing geeft geen enkele moeilijkheid en is evenals de verdere bediening zeer eenvoudig en gemakkelijk. In het bijzonder wens ik de nadruk hierop te leggen, dat de tractor onder alle omstandigheden geheel bedrijfszeker is. Zelfs bij het meest koude weer slaat hij altijd direct aan. Er is geen enkele tractor aanwezig, die mij zou verhinderen deze tractor aan ieder te kunnen aanbevelen. Ik zou het dan willen doen met deze woorden: "Altijd paraat - buitengewoon sterk en gemakkelijk te besturen".

 

Technische gegevens:

   
PersianOrange.nl 2011 ©